28. 2. 2014

AUTORSKÉ PRÁVO V PROJEKTOVANÍ? TREBA ZABUDNÚŤ

Už samotný autorský zákon sa len letmo dotýka stavebníctva aj to len architektúry. Autorské práva má mať každý spracovateľ a ak myslíme na výsledok duševnej práce premietnutý na papier tak chránený by snáď mohol byť aj iný nápad, nielen prezentovaný projekt štúdia či priemyselný vzor.

Ako dosiahnuť ochranu autorských práv,

ak sa spracováva dokumentácia a spracováva sa digitálna forma podkladov pre súťažiacich? (tendrové dokumentácie) CD či DVD so spracovaným projektom takto môže voľne chodiť po krajine. Mať zdarma riešenie a celý projekt pre iného investora je predsa dobrý obchod.

A investori si to vyžadujú dokonca ako archívne. Niektorí z tejto brandže už sa to snažíme obmedziť. Nuž poznám prípady projektov celých továrni dodaných investorovi na papieri a k tomu DVD. Jasné, že akú má DVD hodnotu. Postaviť inú továreň z takto spracovanej dokumentácie tuším nie je žiaden problém Aké má šance okradnutý? Asi také, ako ostatní postihnutí z pohľadu vymožiteľnosti práva na Slovensku...

Akiste čitateľ v mysli zájde do textu toho článku, kde uvažujem nad autorskými právami vydavateľov technických noriem. Ale hádam je rozdiel vo všeobecnej dostupnosti (a povinnosti zverejniť pravidlá ) vydaných pravidiel, pre riadenie štátu od prác realizovaných pre špecifický obchodný účel. Veď každý realizuje svoje činnosti voči odberateľovi. To aby potom predajca nejakého programu, softvéru rovno vydal právo na distribúciu spotrebiteľovi a teda dal mu zdrojáky, alebo výrobca Becherovky zverejnil svoju receptúru na fľašu.

V ktorom stupni spracovania dokumentácia platí ochrana práv?

Ak niekto vytvorí štúdiu je prvotným autorom. Ak sa rozpracuje dokumentácia pre územné rozhodnutie a zmenia sa parametre z pôvodnej štúdie, keďže to inak nejde a robí to aj iný projektant, čo s tým?
Ak sa spracováva projekt pre stavebné povolenie na základe predošlého stupňa spracovaného iným projektantom je to porušenie práv?
To isté pri realizačnom projekte – zmenia sa stavebné prvky ale neporuší sa vydané stavebné rozhodnutie – porušia sa tým práva projektantov z predchádzajúceho stupňa?

Ono niekedy sa realizácia podobá projektom dosť zďaleka, ak berieme do úvahy trúfalosť investorov meniť si stavbu podľa svojho, napriek vydanému stavebnému povoleniu. Veď funguje štatút „zmien pred ukončením“. Príkladov obieľovania nelegálnych stavieb,či takých zmien ako je zvýšená podlažnosť budovy o pár poschodí navyše je na Slovensku ažaš a ako sa zdá, všetko sa legalizuje z úspechom. Takže asi sa tu oplatí podvádzať.

Vladimír Čuchran, stavebný technik

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára